Story - Kennis

Verzuimaanpak

Waaruit bestaat een sterke verzuimaanpak precies? 

In het verzuimbeleid staat hoe werkgever en werknemers omgaan met het verzuim binnen het bedrijf. Daarnaast wordt er vermeld welke regels er voor beide partijen gelden. Voor een sterke verzuimaanpak is het belangrijk dat er goed gecommuniceerd wordt tussen werkgever en werknemer en dat er gezorgd wordt voor een goede en veilige werkplek.  

Verder moet de re-integratie bevorderd worden en medewerkers moeten de ruimte krijgen om te groeien. Op deze manier zal het verzuim binnen je bedrijf afnemen en in de toekomst meer voorkomen worden.  

Communicatie is de basis voor een goede verzuimaanpak 

Voor een goede verzuimaanpak is het enorm belangrijk om te blijven communiceren met je personeel. Zorg dat je betrokken bent én blijft! Ga regelmatig een gesprek aan om te kijken hoe het gaat. Zo kom je erachter wat er speelt en er is mogelijkheid om zaken te bespreken als een hoge werkdruk, problemen in de privésituatie en beginnende klachten.  

Wanneer je op de hoogte bent van wat er speelt, kun je op tijd ingrijpen. Bouw je een goede relatie op met je medewerkers? Dan verlaagt dit voor hen de drempel om met problemen naar jou toe te komen. Dit is een belangrijk onderdeel van een goede verzuimaanpak.  

Zorg voor een comfortabele en veilige werkplek 

Om verzuim te voorkomen is het van groot belang om te zorgen voor een comfortabele en veilige werkplek. Jouw medewerkers brengen natuurlijk veel tijd door op hun werkplek. Het is dan ook dé plek waar veel klachten ontstaan of juist erger worden. Een kleine aanpassing kan al voor een groot verschil zorgen. Dit resulteert in een betere verzuimaanpak. Met deze kleine verschillen kun je denken aan bijvoorbeeld: 

  • Voldoende pauze 
  • Meer beweging (wellicht kun je zit-sta bureaus aanschaffen of een wandelpauze inlassen) 
  • Een comfortabele bureaustoel die goed afgesteld staat 
  • Voldoende afwisseling in de werkzaamheden 
  • Veilige gereedschappen 

Denk niet vanuit de kosten, maar vanuit opbrengsten 

Investeren in je medewerkers heeft een positieve invloed op de verzuimcijfers. Een sterke verzuimaanpak richt zich niet alleen op ongezond gedrag, zoals stoppen met roken of drinken, maar voornamelijk op de waardering van de medewerker. Hoe kunnen jouw medewerkers hun talent vergroten?  

Werknemers willen groeien. Zij willen dé specialist worden in hun vak. Laat jouw medewerkers meer invloed hebben en geef ze de kans om nieuwe dingen te leren. Hierdoor voelen zij zich meer gewaardeerd binnen het bedrijf en hebben ze meer plezier in het werk. Deze goede verzuimaanpak zal resulteren in minder verzuim en tevreden personeel dat graag wil blijven werken. Dit zal zorgen voor meer opbrengsten.  

Van sturen op verzuim naar inzetten op vitaliteit 

Ben jij klaar om aan de slag te gaan met een sterke verzuimaanpak? Maar weet je nog niet precies hoe je dit moet aanpakken? Dan kan De Vitaliteitsmanager jou helpen. Wij analyseren en optimaliseren het verzuimmanagementproces binnen organisaties.  

We begeleiden onze klanten bij het maken van de omslag ‘van sturen op verzuim naar inzetten op vitaliteit’. We ontzorgen leidinggevenden bij complex verzuim en helpen hen met het invoeren van inzetbaarheid/FIT gesprekken met hun medewerkers. Klaar om aan de slag te gaan met jouw verzuimaanpak? Of heb je nog vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.  

Over de schrijver

Maaike Thijssen

Functie
Directeur | Adviseur Duurzame Inzetbaarheid & Organisatievitaliteit