Story - Kennis

Verzuimreductie

Verzuimreductie realiseren: een doel van vrijwel iedere organisatie. Door de toename van het verzuim zijn veel organisaties harder gaan sturen op het aanpakken van verzuim. Ons advies: stop daarmee! Sturen op iets wat al ‘stuk’ is helpt niet. Verzuimreductie begint aan de voorkant. Hier valt winst te behalen door preventief in te zetten op vitaliteit. De Vitaliteitsmanager helpt u om het verzuimproces anders in te richten en op de werkvloer door de blinde vlekken heen te kijken.  

Hoe ziet verzuimreductie eruit in de praktijk? 

We kennen het allemaal: al die goed bedoelde adviezen en boekjes op het gebied van verzuimreductie. Vol goede moed start u met studeren. En dat met maar één doel voor ogen: re-integratie in het arbeidsproces. Op papier klinkt deze theoretische aanpak uitstekend. Maar hoe pakt dit eigenlijk uit in de praktijk? 

Wanneer een medewerker zichzelf ziekmeldt lijkt alle theorie opeens niet meer van toepassing. Als werkgever bent u namelijk al bezig met hoe dit opgelost kan worden. Welke stappen moeten er worden ondernomen? Gaan onze klanten hier hinder van ondervinden?  

Voor u als werkgever is verzuimreductie ontzettend belangrijk. We leven in Nederland in een participatiemaatschappij waarin we werken aan inzetbaarheid. Uiteraard in het belang van de werkgever, maar in de eerste plaats in het belang van de werknemer. Het werkt dus niet om ‘gewoon niets’ te doen. Om verzuimreductie te realiseren moet u niet sturen op verzuim, maar inzetten op vitaliteit.  

Verzuimreductie realiseren: van sturen op verzuim naar inzetten op vitaliteit

Een goede arbodienst gaat het verzuimprobleem in uw organisatie niet oplossen. Het is aan de organisatie zelf om de regie te voeren over het verzuimmanagement en zo verzuimreductie te realiseren. Een arbodienst is hierbij faciliterend en zorgt voor professionele begeleiding bij arbeidsongeschiktheid. Zij werken echter grotendeels curatief (als medewerker ziek is) terwijl de winst te behalen is aan de voorkant door preventieve acties ter voorkoming van uitval. 

Wij helpen onze klanten bij het vormen van een heldere visie op vitaliteit en inzetbaarheid en vertalen deze vervolgens naar een concrete aanpak van het verzuim. Hiervoor beschrijven we de rollen ‘wie-doet-wat bij verzuimbegeleiding’ en kijken of en hoe de huidige arbodienst hierbij aansluit.  

Indien gewenst gaan we samen met u op zoek naar een nieuwe arbodienstverlener om verzuimreductie te realiseren. We hebben ruime ervaring bij het uitzetten en begeleiden van aanbestedingstrajecten voor nieuwe arbodienstverleners. Zowel in profit als non-profit organisaties. 

Wat is er nodig om gezond en gelukkig aan het werk te blijven?  

Om verzuimreductie te realiseren is het van belang om eerst de grondoorzaken van het verzuim in kaart te brengen. Is er verzuim vanwege fysieke klachten door overbelasting? Speelt leefstijl en leeftijd een rol bij verzuim? En melden medewerkers zich wellicht ziek door mentale problemen? 

Verzuim kan veroorzaakt worden door persoonlijke kenmerken maar ook door factoren waarop de organisatie invloed kan uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan onregelmatige werktijden in relatie tot vitaliteit. Of ‘gezond roosteren’ en het inrichten van een ‘gezonde werkplek’. Verzuimreductie begint dus bij het in kaart brengen van de grondoorzaken van verzuim.  

In onze adviestrajecten maken wij eerst een grondige analyse van uw verzuimcijfers en combineren dit met beschikbare informatie over zaken als medewerkerstevredenheid, RI&E uitkomsten, leeftijdsopbouw, functies, opleidingsniveau, werklocaties, werkomstandigheden, arbeidsregelingen etc.  

Op basis van deze uitgebreide data-analyse brengen wij advies uit hoe de organisatie beter kan inspelen op de behoefte van haar medewerkers en daarmee verzuimreductie te realiseren.  

Medewerkers uitdagen om zich permanent te ontwikkelen 

Zorg ervoor dat de medewerker zich betrokken voelt bij de missie en de visie van de organisatie. Medewerkers moeten het gevoel krijgen dat er geluisterd wordt. Geef de medewerker werk dat ertoe doet en vier successen. Het werk moet van betekenis zijn. De medewerker moet uitgedaagd worden om het iedere dag beter te doen.  

Iedereen moet op zijn of haar eigen niveau gestimuleerd worden om zich permanent te ontwikkelen. Alleen dán zal verzuimreductie plaatsvinden. Dit resulteert in een toename van de productie en winstgevendheid van de organisatie. Een voordeel voor werkgever en werknemer dus! 

Weten hoe uw bedrijf ervoor staat? Vul de quickscan ‘vitale organisatie’ in 

Met de quickscan (op basis van het adviesmodel voor Vitale Organisaties) en vervolgens een uitgebreide stakeholder analyse brengen wij advies uit om verzuimreductie te realiseren. Niet door het schrijven van taaie consultancyrapportages maar met op maat gemaakte programma’s en praktisch inzetbare tips en adviezen.  

Heeft u nog vragen over de quickscan of de verzuimreductie van uw organisatie? Of heeft u vragen over onze diensten? Neem dan gerust contact met ons op! 

Over de schrijver

Maaike Thijssen

Functie
Directeur | Adviseur Duurzame Inzetbaarheid & Organisatievitaliteit